Vizuální smog

21.03.2020 20:23

Další úžasná novinka.

 

Dopis:

… Manželka těšně před vyhlášením omezení byla u své známé kadeřnice, která jí vyprávěla, co se jí právě přihodilo. Měla volno, byla doma a volala ji kolegyně, že má v práci kontrolu. Na to je zvyklá, chodí velmi často, tak jí řekla, aby to vyřídila, ale když jí řekla, že je to kontrola kvůli vizuálnímu smogu, tak nevěděla o co jde a požádala, aby kontrola na ní jako na majitelku počkala, že bydlí hned vedle. To bylo keců, že úředník dělá do 16.00 hod. a je 15.45 hod. Řekla mu, že bydlí hned za rohem a přijde a dnes měla volno. Dozvěděla se, že jí hrozí pokuta ve správním řízení až 900.000,-Kč, že vytváří vizuální smog. Ptala se co to je. Odpověď, jste podnikatelka, tak to musíte znát. Dozvěděla se, že má na výloze nalepenu polovinu hlavy ženy a vedle nápisy jaké služby poskytuje. Nápisy jsou v pořádku, ale polovina hlavy (instalováno odbornou firmou za 5.000,-Kč ) je vizuální smog a musí dolu. To se odehrálo v týdnu 17.-21. února letošního roku, tedy Praze hrozí větší nebezpečí z vizuálního smogu než z viru…A nyní největší perla. Kdyby měla hlavu ženy nalepenu uvnitř výlohy, nejednalo by se o vizuální smog !!!!Nakonec to „uhrála“ na blokovou pokutu 1.000,-Kč s tím, že když neodstraní půlku hlavy ženy, písmena může nechat, tak půjde do správního řízení a až 900.000,-Kč pokuta. Její syn běžel na magistrát, měli zavřeno, nebyl úřední den, tak si alespoň nafotil, jak mají na výlohách nalepeny hlavy úředníků, a to z venkovní strany . Potom se dozvěděla, že Hřib nabral nových 400 úředníků a nyní pro ně vymýšlí práci. Když jsem si najel na jejich stránky, tak je tam skutečně uvedeno, že jedním z hlavním bodů koalice na Magistrátu hl.m. Prahy je boj proti vizuálnímu smogu.

 

Vizuální smog je „zamoření" veřejného prostoru agresivní, charakteru svého okolí nepřizpůsobenou reklamou. Expresivněji je možné pojem definovat také jako umělé, křiklavé panoptikum zastírající opravdovou tvář města, ničící jeho jedinečnost.

 

Podle radní pro kulturu a památkovou péči Hany Třeštíkové veřejný prostor okupuje vizuální smog, který poškozuje celkový vzhled památkové rezervace.

 

Vizuální smog může mít špatný vliv na psychiku. Částečně žijeme v halucinaci, tvrdí umělkyně

Veřejný prostor plný reklam a kolemjdoucí jako jejich nedobrovolní rukojmí. Těmto tématům se věnuje nová kniha Kam oči, tam hlava od Markéty Kinterové. Umělkyně v ní upozorňuje na to, že si obyvatelé měst zvykli brát onálepkovaný svět jako nepříjemnou samozřejmost. Vizuální smog přitom může také negativně ovlivňovat lidskou psychiku.

https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/3051384-vizualni-smog-muze-mit-spatny-vliv-na-psychiku-castecne-zijeme-v-halucinaci-tvrdi

 

Problematika vizuálního smogu ve veřejném  prostoru

Diplomová práce

https://digilib.k.utb.cz/bitstream/handle/10563/45673/oulehlová_2019_dp.pdf?sequence=1