Vatikánské spiknutí: Sex, intriky a tajná konta

29.07.2016 06:59
Po té, co Benedikt XVI. obdržel důvěrnou vyšetřovací zprávu o vnitřním stavu vatikánských orgánů, odstoupil z papežského úřadu. Byl prvním papežem za posledních 600 let, který abdikoval. Dokument ,,Vatikánské spiknutí“ odhaluje skandály a hrozby, které otřásly pontifikátem Benedikta XVI.
 
Sexuální zneužívání, ututlávání a nedostatečné odškodnění pro oběti, praní špinavých peněz a korupce vatikánské banky IOR a nakonec zrada nejbližšího důvěrníka: ,,Vatileaks“ přinesla na veřejnost dokumenty a informace o protekci, bojích a údajném vydírání Svatého stolce.
 
Několikrát oceněný novinář Antony Thomas si vytvořil přístup k insiderům ve Vatikánu a z perspektivy účastníků popisuje turbulence během Benediktova pontifikátu. Je zřejmé, že jeho nástupce František bude čelit mimořádným výzvám.
 
Musí zreformovat mocnou a rozbujelou byrokracii ve Vatikánu, eliminovat korupci a nastolit nový směr pro celou katolickou církev a opět se čelem obrátit k 1,2 miliardě věřících.
 
Rozhovory s pracovníky a vysoce postavenými kněžími ve Vatikánu, s oběťmi zneužívání, s informátory a novináři a v neposlední řadě záznamy ze skryté kamery odhalují, jak pokrytecky katolická církev po mnoho let zachází se sexuálními skandály v kurii. Dokument odhaluje vatikánskou kulturu mlčení ,,na nic se neptej a nic neříkej“ ohledně sexuální orientace kněžích.
 
Existují tam také kněží, kteří žijí v nedovoleném vztahu. Ve filmu jeden gay kněz popisuje učení církve o homosexualitě, jako ,,nůž v mém srdci protože věřím, že jsem povolán. Cítím volání Boha“. Téměř jeden rok pátrání, zobrazuje nemilosrdný a kritický obraz církve, kterou František od Benedikta převzal. Je zkorumpovaná, zkažená, pokrytecká, ale především je hračkou v rukou mocných lidí ve vatikánské kurii. František byl zvolen, aby tohle všechno skončilo. Podaří se mu to?
 
video: