V USA odhadli šance na úspěch ve válce s Ruskem a Čínou

10.10.2018 08:43

Americká armáda pravděpodobně nebude schopna se současně úspěšně účastnit dvou hlavních konfliktů.

 

Tento závěr je obsažen ve zprávě strategického výzkumného institutu Heritage Foundation ve Washingtonu.

 

Podle dokumentu schopnost Spojených států vést souběžné nepřátelské operace se dvěma velkými zeměmi, například s Ruskem a Čínou, získala "okrajové" ohodnocení, tedy nikterak efektivní.

 

Autoři studie podtrhují vysokou míru ohrožení národních zájmů USA, způsobenou, jak formuluje Pentagon, "hrozbami 4 + 1" - Ruskem, Čínou, KLDR, Íránem a terorismem.

 

Ve zprávách nadace Heritage Foundation schopnost, možnost a připravenost americké armády reagovat na hrozby obdržela jeden z pěti indexů: "velmi slabou", "slabou", "okrajovou", "silnou" a "velmi silnou".

 

Nedávno se americký zdroj specializující na vojenské záležitosti We are the Mighty vysvětlili nemožnost dobýt Rusko drsnými klimatickými podmínkami, rozsáhlým územím a armádou, ale také zvláštnosti národní identity. "Rusové raději svoji zemi zničí, než ji nechají jakémukoliv útočníkovi," uvedl článek. Útočníci by si měli pamatovat, že budou muset bojovat s "každým Rusem v 11 časových pásmech", uvedla publikace.

 

Nemožnost dobýt Čínu vysvětlila publikace 1,3 miliardami obyvatel země. Dalšími faktory se považuje velká rozloha státu, rozptýlenost obyvatelstva, stejně jako rozvinutá ekonomika, která kopíruje technologický pokrok jiných zemí, což může vést k silným ozbrojeným silám.

 

Zdroj: https://www.heritage.org/sites/default/files/2018-09/2019_IndexOfUSMilitaryStrength_WEB.pdf

 

V Pentagonu řekli, jakou válku plánují s Ruskem a Čínou!

 

Zástupce předsedy náčelníků generálního štábu generál letectva USA, "druhá osoba v Pentagonu" Paul Selva, řekl, jaké mohou být války USA s Ruskem a Čínou, napsal Defense News.

 

"Jedná se o dva jedinečné střety, s nimiž se musíme vypořádat, některé prvky se překrývají, ale nejsou stejné," řekl na akci organizované skupinou Writers Group.

 

Podle něj s Čínou by to byla především konfrontace na moři a ve vzduchu, armáda a námořní pěchota by hrály druhotnou roli. V konfliktu s Ruskem by se hlavně podílely letectvo a armáda, ačkoli by důležitou roli hrála i "námořní složka", protože "se nemůžete dostat do Ruska bez překročení severního Atlantiku".

 

Selva zdůraznil, že v souladu s vývojem Strategie národní obrany Pentagonu je Rusko považováno za "globální" hrozbu. Podle něj je to úmyslný odklon od myšlenky, že Rusko je výlučně evropským problémem.

 

Mluvil také o dalších výzvách, kterým by USA mohly čelit. S KLDR je vše mnohem jednodušší, protože téměř veškeré vojenské vybavení Pchjongjang nakupuje v Rusku a Číně, takže strategie pro tyto dvě země zahrnuje Severní Koreu.

 

Situace s Íránem je složitější, zdůraznil, Selva: geografie této země je tak odlišná od toho, s jakým se Spojené státy zvykly zabývat, že Pentagon možná bude muset přemýšlet o samostatné variantě

 

Selva řekl, že Pentagon vyvíjí "globální plán" pro střet Ruska a USA, ale přijít na to, jaký scénář by byl nejpravděpodobnější, stejně jako rozložení investic na základě těchto informací - je vážnou výzvou pro americkou armádu. To vše se vezme v úvahu v nové strategii národní obrany, kterou se bude Pentagon vyvíjet do konce roku.

 

Zdá se otřesným faktem, že se dnes už nikdo nepozastavuje nad tím, že v podstatě jen Spojené státy veřejně plánují další války, včetně té globální.

Zdroj: https://www.defensenews.com/pentagon/2018/01/30/the-pentagon-is-planning-for-war-with-china-and-russia-can-it-handle-both/

 

 

Padesát osm „přiznaných“ útoků pod falešnou vlajkou

afinabul.blog.cz/1810/padesat-osm-priznanych-utoku-pod-falesnou-vlajkou