Tajemný pan Bas aneb patentovaná slušnost

18.06.2018 14:57

Podle zápisků kpt. StB ing. Jana Šandy, 2. správa, řídícího důstojníka Drahoše, viz ÚSTR: Drahoš byl v roce 1985 získán Státní bezpečností pro spolupráci, záminkou k jeho získání byla jeho záliba v nezletilých chlapcích.

Protože byl důvěrníkem StB, nemusel vstoupit do KSČ stejně, jako i jiní konfidenti StB , jeho řídící důstojníci ho poslali v roce 1985 na roční stáž do SRN. Jeho svazek byl skartován v prosinci 1989, krycí jméno Drahoše - "Bas", patrně proto, že zpíval ve sboru, někdo tvrdí, že "Akademik"

Drahoš svým kolegům kradl nápady, proto má několik spoluautorství na různých patentech, existují svědectví: "Buď budu uvedený jako spoluautor nebo nebude žádný patent."

Sluníčkáři byl vybrán pro snadnou vydíratelnost a poslušnost.

Lidé z tvrdého bolševického jádra Charty mají k dispozici nejen kopii jeho skartovaného svazku StB, ale i další materiály ohledně jeho sexuální úchylky a ututlaných případů, také důkazy zahlazení jeho krádeží výměnou za nadstandardní výkony při spolupráci s StB a konečně vydírání kolegů ohledně spoluautorství na patentech.

Donášel na všechny i na své kolegy z pěveckého sboru.

Drahoš je opravdu činorodý, své nové šéfy sluníčkáře, nejen s Mašíny asi dost nazlobil. Oni ho chtějí vykreslit jako moudrého, národ spojujícího vědce, takového novodobého Masaryka a jako by nestačila jeho pochybná minulost i přítomnost, ještě si pouští hubu na špacír, on už se cítí prezidentem, tak mu narostla křídla.

 

Jak slušný pan profesor JD k patentu přišel a dobře ho prodal

(detektivní chemická fraška o šesti dějstvích)

Autor scénáře: Ing. MK, také chemik, 9.2.2018

Pokud by snad někomu hlavní hrdina, Profesor JD, připomínal nedávného prezidentského kandidáta, jde o podobnost čistě náhodnou.

 

DĚJSTVÍ PRVNÍ - PAN PROFESOR PATENT PŘEDSTAVUJE

(www.rozhlas.cz/dvojka/jaktovidi/_zprava/1397370) Celý pořad z 16.9.2014 je dlouhý, a proto jsem vybral z diskuse pana profesora JD s moderátorkou jen to hlavní :

„Máte pravdu, že PET lahve a vůbec plasty jsou obrovský celosvětový problém, problém ekologicky enviromentální, my se snažíme také s kolegy z Ústavu chemických procesů Akademie věd přispět k tomuto svým dílem. Je pravda, že jsem spoluautorem patentu na recyklaci PET lahví metodou anglicky se tomu říká bottle too bottle, neboli od lahve k lahvi. To znamená, není to žádné zvlákňování nebo spalování nebo lisování do jakýchsi přepravek, ale je to skutečně způsob, jak přeměnit ten polyetylen, tedy ftalát na výchozí surovinu, tedy na kyselinu tereftalovou a etylenglykol a ty se pak zase dají bez problémů použít pro výrobu nové PET lahve, čili je to takový uzavřený cyklus a to je asi to, co je v případě plastů žádoucí. … sehnat investora, který by byl ochoten dát peníze, určitý rizikový kapitál do té komodity a do toho patentu, není tak jednoduché, takže se nám to podařilo až nedávno a jeden investor v zahraničí staví teď technologickou poloprovozní linku zatím. Tak my doufám, že se to osvědčí a že ta metoda najde širší uplatnění.

Pominu filologické perly, jako že něco je „ekologicky enviromentální“. Líbí se mi termín „od lahve k lahvi“ – také tu metodu dost v životě používám. Jen Angličan by ve slůvku „too“ to jedno „o“ vynechal . Chemický blábol „přeměnit ten polyethylen, tedy ftalát“ vznikl zřejmě nesprávným přepisem pojmu polyetylentereftalát. Ale autorizaci odborného textu si měl snad pan profesor možnost pečlivěji pohlídat ?!

Samotný patent moc naděje na realizaci neměl, ale chápu, že to je osud většiny patentů…sehnat odvážného investora na tento nejistý projekt se mi zdálo téměř nemožné. Ale nepředbíhejme.

 

DĚJSTVÍ DRUHÉ – PAN PROFESOR SE STÁVÁ SPOLUAUTOREM PATENTU

V roce 2007 podává trojice pracovníků Ústavu chemických procesů Akademie věd, kterým pan profesor šéfuje, přihlášku patentu. Jde o výzkumníky Ing.Hájka, Ing.Sobka a J.Brustmana – viz Příloha ,skenovaná přihláška vynálezu přijatého dne 13.7.2007. Pan profesor JD mezi nimi není !! Nicméně je tam připsán jako spoluautor, ještě s jakýmsi panem Veselým, po 3,5 letech, tedy v r. 2010. Tehdy už pan profesor seděl v křesle předsedy Akademie věd ČR. Že to připsání spoluautorství je od „slušného“ pana profesora nemorální ? Vždyť s tím přeci původně zapsaná trojice souhlasila…No, vysokému šéfovi se neodporuje… (https://isdv.upv.cz/webapp/webapp.pts.det…)

Ale ono to mělo svůj další význam. Poprvé se totiž na této patentové přihlášce z r.2010 objevuje nový majitel patentu, záhadná polská firma NRT Polska a její mateřská společnost NOEN Recycling &Technologies s.r.o , Průmyslová 565/5 Malešice, 10800 Praha 10. Viz https://isdv.upv.cz/webapp/pts.frm

A těmto dvěma firmám původní majitel, Ústav chemických procesů Akademie věd ČR, svůj patent - licenci za 5mil.Kč prodal.

 

DĚJSTVÍ TŘETÍ – PŘICHÁZÍ „ZAHRANIČNÍ“ INVESTOR

Kdo je ona záhadná polská firma NRT Polska, která byla ochotná zaplatit za pofidérní projekt klidně 5 mil.Kč ? Ano, toto „eseróčko“ má mít sídlo skutečně kousek „ za hranicemi“ ČR , v trochu zanedbaném výběžku Polska, kladském Miedzylesie. Jde o firmu v Polsku registrovanou 1.12.2010 , tedy ve stejném roce, kdy koupila licenci – patent z ČR. Podle informací z polských médií firma získala na výstavbu výrobní linky dle uvedeného patentu prostředky na krytí investičních nákladů z regionálního rozvojového programu ve výši 42mil.PZL, v přepočtu asi 252mil.Kč. A třetinu z toho, tj. 14 mil.PZL (cca 85 mil.Kč) pokryla dotace z EU.Takže zaplatit drobných 5mil.Kč za patent panu profesorovi a jeho společníkům pro ni nebyl problém. Přesný název a sídlo firmy je NRT Polska Sp.z o.o, ul. Boleslawa Chrobrego 5, 57-530 Miedzylesie

 

DĚJSTVÍ ČTVRTÉ – „JÁ MÁM KONĚ, BÍLÉ KONĚ, TO JSOU KONĚ MÝ…“

A kdopak je vlastně ten silný polský investor ? Podržte se, jediným majitelem a jednatelem firmy NRT Polska je překvapivě český důchodce, Ing. Karel Trávníček, dnes ve věku 68let. Že by spolužák pana profesora JD ? Nebo jen bílý koník pasoucí se na trávníčku ? Bydlí nedaleko Olomouce, ve vesnici Ochoz čp.15. Pan inženýr je také jediným majitelem oné již zmiňované české firmy Noen Recycling & Technologies, Praha - Malešice, která u nákupu patentu pana profesora JD a spol. v roce 2010 figurovala.

Viz: https://isdv.upv.cz/webapp/pts.frm a také

www.krs-online.com.pl/nrt-polska-sp-z-o-o-krs-373515.html

 

DĚJSTVÍ PÁTÉ – CO SE UDÁLO KDESI MEZI LESY V LETECH 2010 -2018?

Do dnešního dne není přes veškeré pátrání nikde dostupný údaj, že by firma NRT Polska něco vyráběla. Tím méně kyselinu tereftalovaou a etylenglykol dle českého patentu pana profesora JD. K dispozici je jen zpráva z 25.4.2014 - viz www.chemiaibiznes.com.pl/…/recyklingowa-inwestycja-firmy-nrt.. ,

dle které tam má být zpracováváno 10 tis.tun (!!)PET odpadů ročně. Výstavba byla zahájena v r.2013 a hotový komplex měl začít vyrábět v lednu 2015. Dále je možno si o tom přečíst jen v interview Ing.Trávníčka z 10.11.2014 o světlých zítřcích firmy, které poskytl místním novinám – viz www.miedzylesie.pl/4811/inwestycja-w-miedzylesiu.html

 

DĚJSTVÍ ŠESTÉ – NÁVŠTĚVA NA MÍSTĚ ČINU V MIEDZYLESIE DNE 8.2.2018

Dychtíce zjistit skutečný stav věci a pro klid své duše, si tedy autor scénáře vyrazil do Miedzylesie – je to jen kousek u hranice za naším Lichkovem. Výsledek můžete vidět na přiložených 2 snímcích. Ano, hrubá stavba haly na konci městečka tam stojí. Bohužel, vnitřní výrobní zařízení žádné. Jen těžko si lze představit, že ono zamýšlené ohromné množství PET odpadů 10 000 tun ročně mělo být do firmy dopravováno po úzké místní silničce. Železniční vlečka není… Místní obyvatelé říkají, že od roku 2014, kdy byla hala postavena, je prázdná a po celé 3 uplynulé roky se tam nikdy vůbec nic nedělo. Koneckonců i „reprezentativní“ vchod do firmy NRT Polska s poštovní schránkou a visacím zámkem to dokládá.

Pěkný pomník za 252 mil.Kč. Ale pro kontrolu čerpání dotace EU zřejmě vizuálně postačující. Kam se hrabe Čapí hnízdo…

 

ZÁVĚR:

Nechce se věřit, že pan profesor JD se o osud svého „nejúspěšnějšího“ patentu nezajímal. Nebo ten tristní konec realizace zná, ale 1 mil.Kč /hlavu, který výzkumníci za patent obdrželi, bolest v duši kompenzuje? Je jen škoda, že se o tomto super výsledku své vědecké činnosti se svými potencionálními voliči v předvolební prezidentské kampani vůbec nepodělil…Pořád mi vrtalo v hlavě, jak mohl takto perfektně zorganizovaný tunel na dotace připravit obyčejný český důchodce Ing.Trávníček. Jediný majitel společnosti NRT Polska a také majitel mateřské české firmy NOEN Recyling & Technologies. Nebo, že by to byl skutečně jen bílý kůň ? A tak mne napadlo, kliknout na ono skoro biblické jméno NOEN. A koukněte co jsem mj.našel: https://ekonom.ihned.cz/c1-65847160-podnikatel-ktery-topola… No, majitel firmy NOEN a.s. (která např. za poslední 4 roky vyměnila 4 generální ředitele), jistý pan JV, skutečně žádný břídil není… A tak se jen do hlavy vkrádá otázka, proč na předvolební kampaň slušného pana profesora JD přišla největší část z 50 mil.Kč sponzorských darů právě od severočeské hnědouhelné lobby…Ale, třeba je to jen náhoda ?

 

 

Drahoš o StB: „Mám negativní lustrační osvědčení“

Drahoš se také sám musel ohrazovat proti tvrzením o své minulosti. Odmítl, že by spolupracoval s komunistickou StB, a na důkaz předložil své negativní lustrační osvědčení z roku 1992.

www.blesk.cz/drahos-prezidentske-volby-2018

 

 

Drahoš se v německém tisku hrdě hlásí k příjímání migrantů! Ale Čechům tvrdí opak!

www.eurabia.cz/Articles/31971-drahos-se-v-nemeckem-tisku-hrde-hlasi-k-prijimani-migrantu-ale-cechum-tvrdi-opak-.aspx

 

 

 

Drahoš víceprezidentem??? Na...t velebnosti!!! 

infokuryr.cz/news.php?extend.21150.2

 

 

 

Drahý Drahoš_video

uloz.to/!nPh3LcVzPE39/utf-8-drah-c3-9d-20draho-c5-a0-20-20jak-20drah-c3-bd-20je-20j-mp4

 

 

 

Aktuální kandidatura chronického kandidáta:

 

Drahoš bude kandidovat do Senátu. V Praze 4 vyzve bývalou kolegyni z akademie věd

Více na:

www.euro.cz/politika/jiri-drahos-volby-senat-praha-4-sykova-1397755#utm_medium=selfpromo&utm_source=euro&utm_campaign=copylink