7 šokujících odhalení z Guantánama

03.05.2018 12:53

Přinášíme vám sedm šokujících odhalení o guantánamské vojenské základně a v ní panujících praktikách:

outsidermedia.cz/retro-wikileaks-7-sokujicich-odhaleni-z-guantanama/

 

 

Manuál humánního mučení

 

,, Mučení je pro mnoho vlád stále nezbytným nástrojem. Používají psychiatry, chirurgy a odborníky z celé řady dalších oborů, aby lidi přinutili k přiznání. Nic nenasvědčuje tomu, že by to mělo přestat, a naopak najdeme mnoho důkazů o tom, že v 21. století to bude ještě horší.“ (Albert Joyce – profesor lékařské etiky, UCLA, San Francisco)

 

celé: steiden.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=171473

 

dokument:

Cesta na Guantánamo

 Příběh čtyř mladých muslimů, kteří se v září 2001 vydali z anglického městečka Tipton na výlet do Pákistánu, začíná nevinně. Devatenáctiletý Asif jede navštívit svou nevěstu a na připravovanou svatbu pozve kamarády Ruhela, Shafiqua a Monira. Setkají se v Karáčí, odkud jejich cesta vede do Afghánistánu. Tam jsou zatčeni spojeneckými silami. Jeden beze stopy zmizí a tři zbývající mladíci, které Američané považují za teroristy, spolupracující s Tálibánem, jsou vyslýcháni, ponižováni, mučeni a posléze deportováni do zajateckého tábora Guantánamo na Kubě. „Vždycky nám tvrdili, že v této věznici jsou umístěni nejnebezpečnější teroristi světa, ale tohle byli úplně obyčejní angličtí teenageři, kteří se ocitli v pasti neobyčejných událostí,“ říká režisér Winterbottom. „Nejjednodušší a nejefektivnější způsob jak vyprávět jejich příběh byl nechat je, aby ho vyprávěli oni sami.

uloz.to/!VaJfejra/cesta-na-guantanamo-zip

 

 

Přízraky z Abu Ghraib

 Americká filmařka Rory Kennedyová se odvážně pokusila zmapovat situaci kolem největšího skandálu americké armády v poslední době. Vydala se na cestu po historii vězení v iráckém Abú Ghrajbu, po příčinách a následcích hrůzného násilí, kterého se dopustili američtí vojáci na muslimských vězních. Začala sledovat sérii lží a diplomatických machinací snažících se tento čin zamaskovat. Dokumentaristka postupně odhaluje nejen skutečný příběh, ale popisuje i síť zákonů a dohod, které mučení vytvořily bezpečné zázemí. Ukazuje nejvyšší politické síly velmocí, jež stojí za zneužíváním a týráním. Sugestivní dokument o otřesných praktikách je komponován z výpovědí jak zajatců, tak jejich mučitelů, z veřejných i soukromých vyjádření politiků, z rozhovorů se specialisty z nejrůznějších oblastí a z názorů psychologů či sociologů. Vzniká tak jedinečný soubor utajovaného materiálu o aféře, vhled do myšlenek obětí i agresorů. Zároveň zcela narušuje představy o demokratickém zřízení a ukazuje, že některé principy se zcela shodují s nejznámějšími hesly diktátorů.

uloz.to/!afZ9tTmg/prizraky-z-abu-ghraib-ghosts-of-abu-ghraib-avi