Reakce naštvané matky_4.

14.06.2017 12:55
Codex Alimentarius
 
ÉČKA, KONZERVANTY, BARVIVA, ANTIOXIDANTY ANEB SMUTNÁ REALITA NAŠICH POTRAVIN
 
Autor: Markéta Schrenková
 
 Codex Alimentarius je sbírka uznávaných ale houfně porušovaných standardů, praktických směrnic a dalších doporučení vztahujících se k bezpečnosti potravin. Ale kdo na ně přišel? Kdo ví že právě takhle je to správně? Jejím hlavní účelem má být ochrana zdraví konzumentů. Je uznávaný WTO a tady už by nám to mělo smrdět. Byl založený v roce 1963. To znamená jedna až dvě generace. Ale jak můžeme vědět že to co jíme, se na nás neprojeví až po pěti či deseti generacích?… nebo ještě déle.
Zemědělské plodiny jsou stříkání pesticidy, v živočišných produktech jsou hormony (mocně popíranė). Už dnes jsme imunní na spoustu léků. Patřím mezi střední věk a tudíž pamatuji jak chutnali potraviny ještě před sametovou revolucí. Vždy jsem měla ráda čokoládu ledové kaštany. Kdysi se v puse tak krásně rozpouštěla. Dnes jen zalepí patro, a tak je to u všeho. Potraviny dovážené z Polska nám ochucují jedy na krysy nebo posypovou solí.  A to jen Polsko. Co ostatní výrobci a dovozci?… je to jen Business, na konzumentovi nezáleží. 
 

Pomalu ale cíleně nás tráví a my se nebráníme!

 
 
 
Konzervanty
 Jsou to chemické látky přidávané do produktů, potravin, léčiv, barev, dřeva, biologických vzorků a podobně. Ke konzumaci jídla se nejčastěji používají propionát vápenatý, dusičnan sodný, hydrogensiřičitan draselný a disiřičitan sodný.  Názvy těchto konzervantů mi připomínají pesticidy. Jsem jen laik a samozřejmě mohou být naprosto neškodné, ale připomínám WTO. Konzervanty se v potravinách někdy  nahrazují antioxidanty. Každopádně jíme něco, co se přidávají do barev, dřeva a tak dále a jíme to dobrovolně…
 
 
ANTIOXIDANTY
 Omezují oxidace v organismu nebo směsích kde se vyskytují. Z toho důvodu jsou přidávány do potravin aby se zabránilo jejich nadměrnému poškození (například rostlinný olej nezežlukne). V omezeném množství působí pozitivně na zdraví organismu. Nadměrné množství naopak škodí. Antioxidanty se dělí do dvou skupin. Přirozené (panuje snaha o upřednostnění) a syntetické (do dnešního dne výzkumy poukazují na neškodnost). Z hlediska konzumenta lze hodnotit přítomnost antioxidantů spíše kladně.  Prodlužuje trvanlivost potravin, může mít příznivé účinky na zdraví neboť snižuje pravděpodobnost srdečně-cévních chorob a některých typů rakoviny. Antioxidanty také chrání rakovinotvorné buňky takže mohou škodit. LIDÉ S RAKOVINOU BY JE NEMĚLI JÍST!!             
 
 
BARVIVA
 Barviva jsou označována jako jedlé barvy. Přidávají se do potravin pro zvýraznění barev a chuti. Musí být označena. Na výrobku jsou označena čísly od E100 po E180.  Některá mají přírodní původ (karotenoidy nebo chlorofily). Použití je velice široké, používá se prakticky ve všech potravinách i na jedlý papír. U barviv E110, E122, E124, E155 je nejvyšší povolené množství 50mg/kg jednotlivě nebo v kombinaci. Pokud nese výrobek označení AZO FREE nebo zkratku AZ, znamená to že výrobek neobsahuje barviva E100,E102, E104, E110, E122, E124, E129. Tyto látky mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí. V současnosti jsou u nás povolena barviva kyselá a ve vodě rozpustná. 
                                                                                                   
ÉČKA  
Podíváme-li se blíže na tabulku uvidíme čísla škodlivosti. 1/3 éček je zdraví nebezpečná nebo dokonce v ČR zakázaná (viz odkaz). V odkaze je dokonce zapsán živočišný původ, alergické reakce a míra škodlivosti pro děti. Samozdřejmě si je pamatovat nebudeme, ale nic nám nebrání zapamatovat si nebo zapsat do mobilu nejnebezpečnější čísla a následně při nákupu ohlídat. Takže dávejte si pozor od čísla 4 po 6. 
 
Seznam Éček
 
 
video:
 
Codex Alimentarius_1 - 4
 
 

Tímto se dnešním článkem loučím a slibuji, že se v některém z dalších dozvíte více o WTO.

 
 
Další:
 
 
 
REAKCE NAŠTVANÉ MATKY Č.2
 
 
REAKCE NAŠTVANÉ MATKY Č.3
 
 

 

REAKCE NAŠTVANÉ MATKY Č.6
 
 
 
REAKCE NAŠTVANÉ MATKY Č.7
 
 
 
Reakce naštvané matky č.8