O zlu jménem Facebook

17.04.2018 14:28

Jan Wagner

 

Ve čtvrtek jsem byl na přednášce o zlu jménem Facebook.

Že je to zlo, to vím už dlouho, ale že až takový, to jsem fakt nečekal. Jako některý věci jsem znal a některý tušil, ale některý pro mě byly nový a ty byly teda nejhorší...

 

Takže zaprvé - nejste zákazníci, ale produkt!

 Váš profil FB ročně vyjde na jedno kafe, přičemž za minulej rok vydělal 40 miliard USD. Tyhle prachy pak vráží do projektů jako jsou droni na vysílání vysokorychlostního netu, augmetované či virtuální reality nebo umělé inteligence.

FB má díky vám k dispozici největší databázi fotek všech možných míst na světě, přičemž každou fotku analyzuje umělá inteligence se strojovým učením rozpoznávající osoby, zvířata, věci atp.

Pokud jste někdy slyšeli o neurálních sítích, tak přesně to FB dělá s vaším profilem, kdy umělá inteligence propojuje všecky možný informace, aby si o vás udělala co nejlepší obrázek. To všechno samozřejmě v zájmu lepšího cílení reklamy a zobrazování relevantního obsahu...

AI se dneska dokáže učit hrát DoTu, že za dva týdny vyklepne nejlepší hráče na světě, protože dokáže zárověn hrát tisíc her najednou. Je to něco jako by žila tisíc životů/pokusů současně.

AI FB teda zatím nemá dostatečnej výpočetní výkon, aby dokázala zpracovat všechny data všech dvou miliard uživatelů, ale podle Moorova zákona k tomu jednou dojde. Pak bude mít soukromá firma komplet obraz vaší osoby za posledních třeba dvacet let. Prostě vám ukradnou vašu dušu!

Říká se, že podle deseti lajků vás poznají jako váš kolega z práce, z dvaceti jako váš kamarád, ze sta jako vaše rodina a z tří set jako váš partner...

Cambridge Analytica ukradla data 87 milionů uživatelů FB a metodou psychometrie a následné cílené populistické manipulace dokázala vyhrát Trumpovi volby. Jsou tři stupně působení na lidi: ovlivňování, přesvědčování a manipulace. CA se dopustila hrubé psychologické maniulace!

Nejdál to dotáhli Čínani se svým Alipay, kdy zkopírovali všechny možný aplikace do jedné a zavedli systém scoringu tj. osobního skóre na základě aktivit v systému a obávám se, že to v budoucnu čeká i nás. Doba, ve které se někdo nebude chovat vhodně, tak si nekoupí ani rohlík...

A když tento systém propojíte se všudypřítomnýma kamerama s rozpoznáváním xichtů, který budou vědět kdy a kde jste s kým byl(a), tak vás dokážou rozkamarádit i s tím nejlepším kamarádem, a to jenom proto, že si jeden z vás něco myslí nebo se nějak chová.

 

Dalším nastupujícím trendem je cenzura.

 FB v současné době celosvětově zaměstnává čtvrt miliónu cenzorů, kteří rozhodují o tom, co je dobrý, co je špatný, co je pravda, co je lež atp.

Takže pokud to se tomu máme nějak bránit, tak především používáním kritického myšlení.

Bohužel to dneska dělaj všichni a čím víc se to integruje a propojuje, tím hůř se tomu brání.

 

Jinak taková perla z výslechu M. Zuckerberga:

zeptali se ho, kolik procent dat mají uložený.

Odpověď byla 100%

 

Takže pokud si chcete udělat obrázek naší blízké budoucnosti, tak si představte dokonale sledovanou a řízenou společnost ala Orwellovo 1984, ve které něco jako svoboda nebo soukromí zkrátka neexistuje. Prostě se nám všem dřív nebo později dostanou do hlavy.

A pokud chcete obrázek vzdálenější budoucnosti, tak si představte člověka naloženýho v nádrži s nějakým chemickým sajrajtem, do kterýho sere a zárověň ho žere a je připojenej k umělé inteligenci, která o něm ví naprosto všechno. Jakákoliv podobnost s Matrixem je čistě náhodná.

 

Na konci pak byla diskuse, kdy mi to nedalo a zmínil jsem propojení tajných služeb a velkých technologických firem. Dostalo se mi odpovědi, že je to v našem zájmu, na což jsem musel reagovat tím, že si tak vlastně budujeme vězení ala panoptikum (pan opticon - viděti vše), ve kterým se všichni chovají, jako by je někdo sledoval.

Pak jsme šli na pivo, kde toho padlo fakt hodně, takže zmíním snad jenom to, že big byznys v podstatě využívá náš výpočetní výkon, aby se nám mohl lépe prodat, což je vlastně super, ne?

Cestou domů jsem pak málem pochcal bezdomovce, tak jsem mu dal dvacku na snídani...

 

Tož tak nějak. Nechci teda malovat čerta na zeď, ale je to fakt v prdeli a pokud se to nezačne v dohledné době nějak seriózně řešit, tak jednoho krásného dne už nebude cesty zpět.

 

P.S. za formu, jazyk a překlepy se omlouvám, ale přepisoval jsem to asi v jedenáct večer z poznámek z telefonu se třema škopkama v palici :D

 

PRYČ S VELKÝM BRATREM!

 

Selhání Facebooku ukazuje na potřebu společného rámce pro ochranu osobních údajů

V uplynulých týdnech plnily i česká média titulky o bezprecedentním zneužití osobních údajů na sociální síti Facebook. Konkrétní zmiňovaný případ se společností Cambridge Analytica a jejím neoprávněným využitím dat z milionů uživatelských účtů poskytuje dost děsivý ilustrační příklad praxe nakládání s osobními daty. Přesto informace o podobném rozsahu a hloubce zpracovávání osobních údajů nemohla odborníky překvapit.

www.profant.eu/2018/selhani-facebooku.html